Sebészet
Beavatkozások
Beavatkozások

Beavatkozások

hyaluronsavas ajaktöltés, ajakformázás saját zsírral, ajakimplantatum beültetés

A hyaluronsav egy természetes anyag (cukorszármazék), amely molekulasúlyának négyszeresét képes megkötni a környező szövetek víztartalmából. Gél-szerű, áttetsző, injekció formájában adagolható. Fogorvosi érzéstelenítésben az ajak nyálkahártyája alá fecskendezve formálhatjuk, vastagíthatjuk az ajkakat. Hatása 9-12 hónapig tart, majd fokozatosan lebontja szervezetünk. Átlagos esetben az ajkak töltéséhez 0,6-0,8 ml hyaluronsav szükséges, ami egyénileg tovább növelhető. Túltöltés, szövődmény esetén hyaluronidase enzimmel oldható. Legismertebb márkák a Juvederm, Restylane, Belotero, Teosyal. A szövődmények enyhék, ritkán fordulnak elő és néhány nap alatt spontán elmúlnak (duzzanat, bevérzés, csomó, bőrpír).

Leggyakrabban a has vagy a comb belső-felső részének bőr alatti zsírját szívjuk le, műtői körülmények között. A leszívott zsírt megfelelően kezelve vékony kanüllel töltjük vissza az ajak nyálkahártyája alá.

A Permalip amerikai ajakimplantatum, egy rugalmas, tömött szilikon csík, mely háromféle hosszban és vastagságban áll rendelkezésre. A szájzugban ejtett kis metszésen keresztül helyezzük be az implantátumot. A beavatkozás 30-40 percet vesz igénybe.

hyaluronsavas ránctöltés, orr-, arcformázás (saját zsírral is)

A hyaluronsav kitűnően használható az arc statikus (mimikai izmok mozgásától független) ráncainak, kontúrhiányának kezelésére. Segítségével formázhatók az arc, orr kisebb deformitásai.

A saját zsír töltés egyre népszerűbb az arc esztétikai kezelésében. A régiótól és a terület mélységétől függően használunk 2,4 mm-nél kisebb (milli), 1,2 mm-nél kisebb (mikro), és 400-600 mikron (nano) részecskéket tartalmazó zsír szuszpenziót. Az áttöltött zsír körülbelül kétharmada marad meg tartósan.

dinamikus ráncok, izzadás kezelése Botoxxal

Az A típusú botulinum toxin a leggyakrabban használt anyag az arc mimikai izomzatának működése által kialakuló ráncok kezelésére. Injekció formájában juttatjuk az izomzatba. A botox továbbá hatékonyan csökkenti a tenyér, talp valamint hónalj extrém mértékű verejtékezését. Hatása 3-6 hónapig tart. Legismertebb márkák: Vistabel, Dysport és Bocouture.

felső, alsó szemhéjplasztika

Öröklött tényezők következtében és az életkor előrehaladtával a felső szemhéj bőre petyhüdté, lógóvá válhat. A belső szemzug felett táska jelenhet meg. Helyi érzéstelenítésben a pillasor felett 7-8 milliméterrel vezetett metszésből távolítjuk el a bőr-zsír felesleget. A szemhéj kontúrhiányát hyaluronsavval vagy saját zsírral pótolhatjuk. A beavatkozás 1 órán belül elvégezhető, gyógyulása 5 nap, tartóssága 10-15 év.

Az alsó pillasor alatt közvetlenül futó metszésből eltávolítjuk az alsó szemhéj bőr- és zsírfeleslegét, gondosan ügyelve a szemhéjak záródására. Ha nincs bőrfelesleg a táskák megszüntetése a nyálkahártya felől történik, így a bőrön nem marad heg. Mélyen árkolt szemhéj esetén a hiányzó zsírt pótoljuk.

elálló fül korrekciója, kiszakadt fülbevaló, fültágító karika utáni deformitás kezelése

Az elálló fül fejlődési zavar következménye, mely helyi érzéstelenítéses beavatkozással korrigálható. Ennek kiváltó okai lehetnek a kagylóporc túlzott mélysége, valamint a kagylón kívüli rész megtöretésének hiánya. A metszés a fül mögötti hajlatban fut, elölről nem látható. A műtét 1-1,5 órát vesz igénybe, a gyógyulás 1 hét, de a fülkagyló érzékenysége 4-6 hétig is eltarthat.

Kiszakadt fülbevaló esetén a szétnyílt fülcimpa a sebszélek felfrissítése után kétoldali összevarrással korrigálható.

Fültágító karika eltávolítása után a hátramaradt kitágult, elvékonyodott fülcimpát újraformázással, összevarrással helyreállítjuk.

arcfelvarrás, nyakfelvarrás

Az arc lágyrészeinek korral járó megereszkedése és sorvadása miatt annak megemelését, felvarrását végezzük. Kiegészítésképpen a hiányzó térfogatot saját zsírral töltjük fel. Műtét technikailag az arcot felső egyharmad (homlok, halánték, szemöldök) és alsó kétharmad ( orca, állkapocs, nyak) részre osztjuk. Az arc ér, ideg képletei miatt felszínesen (bőr-kötőszöveti réteg alatt) vagy mélyen (csonthártya alatt) tudjuk az anatómia rétegeket preparálni. A bőrfelesleget a fül körüli metszésből távolítjuk el. Az alatta lévő kötőszövetes réteget megkettőzve összevarrjuk vagy felhasítva megfeszítjük. Mély rétegű behatolásnál, endoszkóppal végzett módszerrel az arc teljes lágyrész vastagságát mobilizáljuk, és megemelve fix pontokhoz rögzítjük. Ez az altatásban végzett beavatkozás egyéntől függően 3-6 órát vesz igénybe. A műtét nagyságával arányosan fordulnak elő különböző szövődmények (vérzés, sebgyógyulás-, érzés- és mozgászavar, hegek).

A nyak bőrének megfeszítése történhet áll alatti vagy fül körüli metszésből.

anyajegyek, rosszindulatú bőrelváltozások eltávolítása (szövettani vizsgálattal)

Az anyajegyek a leggyakoribb jóindulatú bőrelváltozások közé tartoznak, megjelenésük színben és formában nagyon sokféle lehet. Szűrésüket a bőrgyógyászok végzik. Klinikai megjelenésük nagyítóval (dermatoszkóp) vagy számítógépes nagyítással még pontosabban megítélhető.

A rosszindulatú bőrelváltozások (basalioma, spinalioma, melanoma malignum) eltávolítása az onkológiai elveknek megfelelően ép szegéllyel, szövettani vizsgálattal történik.

bőrbiopsia, tetoválás kimetszése (bőrátültetéssel is)

Bizonyos bőrelváltozásoknál szükség lehet mintavételre, bőrgyógyász javaslatára, diagnosztikai céllal.

A kisebb méretű tetoválások a bőr kimetszésével eltávolíthatók, de a műtéti heg megmarad. Nagyobb területet érintő tetoválás esetében csak bőrpótlással, bőrátültetéssel, bőrtágítással oldható meg az eltávolítás.

hegkorrekció

A heg a sebgyógyulás eredménye. Megjelenése a seb keletkezési körülményeitől, genetikai sajátosságoktól függően nagyon változatos lehet. Színe, vastagsága, kora alapján hat csoportba soroljuk. Kezelése történhet konzervatív módon (krémekkel, tapaszokkal, injekcióval, lézerrel, krioterápiával) vagy műtéttel.

toka injekciós kezelése

Lehetőség van az áll alatti felszínes zsírfelesleg epesavat tartalmazó injekciós kezelésére (Belkyra). A gyakorlat szerint a kezelést havonta, 2-3 alkalommal kell megismételni.

emlőnagyobbítás implantatummal

Nőknél a leggyakrabban végzett, leglátványosabb plasztikai műtét. Altatásban 1-1,5 óra, a felépülés 1-2 hét, azonban 6 hétig előírjuk az óvatosságot, fizikai kíméletet. Kerek vagy csepp formájú implantatumot használunk. Többnyire a nagy mellizom alá helyezzük (dual plane technika), az izom azonban csak a felső kb. kétharmad részét fedi. Az implantatum kiválasztásánál a páciens igényei mellett a legfontosabb az alkat, a mellkas és mellek formája, nagysága. Figyelembe vesszük az életkort, a sportolási és életviteli szokásokat. A mellnagyobbítás leggyakoribb késői szövődménye lehet a tokosodás, tokzsugorodás, ami 6-8%-ban fordul elő. Műtét előtt különböző képalkotó vizsgálatokkal (ultrahang, mammográfia, MRI) ítéljük meg az emlők épségét.

emlőimplantatum utáni revisio, implantatum csere

Mellnagyobbítás után előfordulhat az implantatum elmozdulása, csepp alak esetén elfordulása, a mell alakváltozása. Folyadékgyülem miatt az emlők megnövekedhetnek és aszimmetria alakulhat ki. 10 évesnél idősebb implantatumnál szükség lehet cserére (ép implantatum esetében is). Az implantatum gyártók által ajánlott átlagos élettartam 15 év.

mellfelvarrás

Az emlők saját tömegüknél fogva, szoptatást vagy fogyást követően megereszkednek, felső domborulatuk lelapul. Minél nagyobb a lógás mértéke, annál több és hosszabb metszésre van szükség. Fontos megemlíteni, hogy a mellfelvarrás után az emlők mérete nem lesz kisebb. A hegek a bimbóudvar szélénél körkörösen, alatta függőlegesen, esetleg a mell alsó áthajlási vonalában helyezkednek el. A műtét hátrányai közé sorolhatók az imént említett hegek, továbbá a bimbó, bimbóudvar érzékenységének csökkenése. 35 éves kor felett a beavatkozást megelőzően mammográfiás vizsgálat elvégzése szükséges.

mellnagyobbítás és mellfelvarrás egy műtétben

A két műtét kombinációja a legnehezebbek közé tartozik, nagy gyakorlatot igényel. Ilyen esetekben a hegek az implantatum okozta fokozott feszülés miatt láthatóbban gyógyulhatnak.

emlő aszimmetria kezelése

Akkor beszélünk valódi aszimmetriáról, ha ránézésre jól láthatóan különböznek az emlők formailag vagy méretileg.Amennyiben a magasságkülönbség 1-1,5 cm-nél kisebb, vagy a méretbeli eltérés nem haladja meg a 10%-ot, nem szükséges műtét. A korrekciós beavatkozás során alkalmazhatunk nagyobbítást, kisebbítést, felvarrást is, a kívánt eredmény érdekében.

emlő részleges vagy teljes csonkolása utáni helyreállítás

Az emlők cisztás vagy daganatos betegségei nagyon gyakoriak (rosszindulatú daganat a nők 10%-át érinti). A daganat eltávolítása miatt az emlőben deformitás alakul ki. Az emlőt újra formázzuk vagy hiányát zsírszövettel pótoljuk.

Rosszindulatú daganat esetén a mell teljes eltávolítására (masztektómia)is sor kerülhet. Ilyen esetben hiányzik a mellbimbó és bimbóudvar, a mell bőrének nagy része, és a teljes mirigyállomány. Az emlőpótlás során törekszünk az ép oldali emlővel szimmetriát kialakítani. Használhatunk jó vérellátású izomlebenyeket a hátból, hasból, nyéllel vagy szabadon átültetve. Ezek térfogata később növelhető implantatum beültetésével. Másik módszer a bőr kitágítása szövettágító expanderrel. Végül a bimbót helyi érzéstelenítésben pótoljuk, a bimbóudvar tetoválással helyettesíthető. Egy teljes emlőhelyreállító műtét legalább 2-3 műtéttel történik és egy fél évet is igénybe vehet.

mellkisebbítés

Nagyméretű és súlyú, a mindennapi életvitelt, sportolást zavaró vagy akadályozó emlők esetén szükségessé válhat a méretük csökkentése. Lényeges a bimbó és bimbóudvar jó vérellátásának megőrzése, továbbá az ideális forma kialakítása a lehető legkevesebb metszés felhasználásával.

zsírszívás vibrációs (PAL) technikával, saját zsírral töltés

A három leggyakoribb plasztikai sebészeti beavatkozás egyike. Felnőtt korunkra a zsírsejtek száma állandóvá válik. Emiatt a zsírszívás során eltávolított zsírsejtek nem pótlódnak. A beavatkozás nem helyettesíti a fogyókúrát, normál testtömeg indexszel rendelkező embereknél javasolt. A beavatkozást követően figyelni kell a testsúly kontrollra, hiszen hízni zsírszívás után is lehet. Két módszer számít korszerűnek napjainkban. A vibrációs (PAL) technika során egy gyors mozgású kanüllel roncsoljuk a zsírszövetet. A másik technika pedig vízsugár befecskendezésével ér el hasonló hatást (WAL). A beavatkozást követően 4-6 hétig kompressziós ruha viselése javasolt. Általában altatásban végzendő, de kisebb területek esetében helyi érzéstelenítés is lehetséges. Egy alkalommal maximálisan 3-4 liter zsírt lehet eltávolítani.

Baleset vagy műtét következtében kialakult kisebb szövethiány kezelésére a saját zsír töltés használható. A zsírt kézzel, kíméletes módon, fecskendővel szívjuk le a has, comb bőre alól, melyet megfelelően kezelve juttatunk vissza a hiányzó területre.

férfi emlő korrekciója (gynecomastia)

A férfi emlő, jellemzően serdülőkorban előforduló növekedése. Ez a mirigyállomány és a környező zsírszövet felszaporodását jelenti, amely műtéti úton kezelhető. Kivizsgálást, rosszindulatú daganat kizárását követően, a bimbóudvar körüli metszésből távolítjuk el a megnagyobbodott mirigyállományt. A környező zsírszövet szaporulatot zsírszívással csökkentjük. Műtétet követően három hétig kompressziós mellény viselése javasolt.

hasplasztika

Terhességet, szülést, fogyást követően a hasfali bőr kitágul, az alhas területén zsírfelesleg alakul ki és az egyenes hasizmok eltávolodhatnak egymástól. Általános érzéstelenítésben a hasfalat összevarrjuk, a bőr- és zsírfelesleget eltávolítjuk. A heg a fehérnemű felső széle alatt és a köldök körül helyezkedik el. A műtétet gyakran egészítjük ki a felhas és a deréktájak területén végzett zsírszívással. A gyógyulás 2-3 hétig tart, ezután még további 2-3 hét fizikai kímélet szükséges a teljes gyógyulás érdekében.

felkarplasztika

Genetikai tényezők következtében, fogyás után, továbbá a kor előrehaladtával a felkar bőre lazává válhat. Belső felszínén futó metszésből eltávolítjuk a felesleges bőrt és zsírszövetet. Beavatkozást követően 2-3 hétig kompressziós ruha viselése szükséges.

combplasztika

Nagymértékű fogyást követően a combok belső részén, a lágyékhajlat alatt, a járást is zavaró, bőrfelesleg alakul ki. A lágyékhajlatban vezetett metszésből távolítjuk el a kialakult felesleget, és megfeszítjük a comb bőrét. A gyógyulás 3 hetet vesz igénybe, továbbá 6 hétig tartózkodni kell a sportolástól.

fenékplasztika

Lapos fenék esetén ovális formájú fenékimplantatum beültetése végezhető. A metszés a farpofák találkozása felett, középen, a gerinc vonalában történik. Az implantatumokat a nagy és középső farizom közé helyezzük, úgy, mintha ülő helyzetben mindkét kezünket a farzsebünkbe tennénk. A beteg a beavatkozást követő napon már ülhet.

kisajak plasztika

A kisajkak részleges megnagyobbodása esetén ék alakú kimetszést, míg teljes egészét érintő hipertrófia esetén a széli részén futó, hosszanti kimetszést alkalmazunk. A teljes gyógyulás után egyik beavatkozás sem okoz maradandó érzékenységet.

kézhát fiatalító beavatkozása

Az életkor előrehaladtával a kézhát sorvad, a bőr elvékonyodik és a vénák láthatóvá válnak. Radiesse (calcium-hydroxyapatite) vagy saját zsír befecskendezésével teltebbé, fiatalosabbá tehetjük a kezet.